King of the woods

Mijn voeten lopen op de Veluwse bodem, het stof waait op maar de sporen blijven zichtbaar. De zandpaden laten zien wat er die nachten heeft gelopen, wanneer de wilde dieren de wereld overnemen. Getrainde ogen herkennen de sporen, de wroet sporen, ontlasting. Een vos, reeën, zwijnen, niks blijft verborgen en alles registreer ik zodat ik weet wat ik kan gaan zien. Dit jaar zien we meer wild dan normaal. In totaal zien we zo ongeveer 15 reeën, 8 damherten, 12 wilde zwijnen en wel meer dan 30 edelherten. Ook leggen we een vos bij het huis vast via de wildcamera. Alsof alle dieren dit jaar weten: oh dat zijn bekenden van ons, ze mogen fotograferen.

Met allerlei fotoapparatuur ben ik op zoek naar de ultieme foto en die kans komt heel dichtbij door de tips die we ontvingen van enkele mensen van het Nationale park de Hoge Veluwe. Hubertus, waarschijnlijk het bekendste hert van heel Nederland loopt in een specifiek gebied rond, hij leeft daar solitair. Hubertus is het sterkste Edelhert, de heerser van de Hoge Veluwe. Daarnaast heeft Hubertus iets arrogantst over hem heen: hij vindt het geweldig als mensen hem op de foto zetten. Bij de tweede zoekpoging realiseerden we ons hoe groot het gebied was en de kans op het zien van Hubertus gewoon erg klein blijft. En toch was het geluk ons gegund.

Hubertus

Ineens was zijn grote gewei zichtbaar. Zijn grote gespierde lichaam, solitair in een veldje. Op slechts 10 meter afstand mochten we hem aanschouwen. Eerst inspecteerde hij ons eens goed, een boze en ook arrogante blik, neus in de lucht want hij rook onze hond die we voor de zekerheid maar op veilige afstand hielden. Maar hij keurde ons als mens goed. Ik kan je wel zeggen dat ik me zeer nederig voelde tegenover dit enorme beest en ook regelmatig een paar stappen achteruit deed. Respect voor dit dier. Respect voor de koning van de Veluwe. Heel nederig en vanuit dat zelfde respect heb ik de ultieme foto’s kunnen maken.

Met grote dank aan Hubertus, die ik nooit meer vergeet en voor altijd zal blijven zien want deze foto komt aan de muur. Als eerbetoon, als Hubertus en als een steun aan mij.

Alle foto’s zijn in het blogbericht hierboven te zien of op de pagina ‘nieuwe foto’s’. Wel even klikken op de foto’s voor een groter formaat.

Nicole

Een gedachte over “King of the woods

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s