Extreme zomer

De zomer van 2018 gaat de geschiedenis in als zeer warm en droog. Veel natuur heeft daar onder te lijden maar andere dieren weten juist te profiteren van deze omstandigheden. Zo heeft de koninginnepage op een geheime locatie in de buurt gezorgd voor nageslacht. Er zijn 13 rupsen geteld (zie foto). De kans bestaat dat er in ieder geval nog één generatie in dit gebied gaat leven en hopelijk zorgt deze generatie voor een definitief verblijf van deze exotisch uitziende vlinder in dit gebied. Alle overige vlinders in Nederland doen het minder goed. Het is zelfs voor de vlinders veel te warm.

Dode zoetwatermosselen laten zich zien in het water bij mij achter. De eerste tekenen dat de waterkwaliteit achteruit gaat. De rivierkreeften hebben het leven al gelaten. Laten we hopen dat dit extreme weer geen effect gaat hebben op het geliefde insect wat ik zo graag zie en dagelijks op twee plekken op mijn lichaam met me meedraag: de libellen. Zij staan voor mij symbool voor kracht en stabiliteit. Hoe meer je naar de luchtshow van de libelle kijkt hoe meer je gaat zien en hoe leuker je ze gaat vinden. De vaste libellen in mijn tuin (zie foto), zijn zo gewend aan me dat ze graag op mijn hand komen zitten. Idem voor de vlinders die wonen in mijn tuin. Het gebeurt bijna dagelijks dat ik rondloop met een vlinder op m’n hoofd.

Libellenlarven leven gemiddeld 1 a 2 jaar onder water voordat zij uitsluipen en enkele weken mogen vliegen als het voor mij mooiste en meest bijzondere insect. Dit geldt ook voor de kolibrievlinder die soms 4 keer per dag mijn vlinderstruiken bezoekt. Kortom ik kan uren schrijven over deze geweldige insecten…maar het is te warm om achter de laptop te blijven zitten.

De libellen foto’s en foto van de nachtvlinder zijn in eigen tuin genomen. Voor het mooiste resultaat even op de foto klikken.

Nicole

Een gedachte over “Extreme zomer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s