Hazen storm

Het is zondagochtend wanneer ik opsta. Mijn hoofd bonkt, nek en schouders zeuren. Het is de spanning van het omhoog houden van alle ballen. Ik raak er steeds meer aan gewend. Wanneer ik door mijn slaapkamerraam naar buiten kijk zie ik een schouwspel waardoor mijn geest een sprongetje in de lucht maakt en mijn vermoeide lichaam vergeet.

Ik tel op het lege groene polder land achter me, acht grote hazen in een duidelijke bruin/grijze dikke wintervacht.
Het is februari dus de paartijd van de hazen piekt nu. Zeer waarschijnlijk zijn dit mannen (rammen) en verzamelen ze zich om zich te storten op een a twee vrouwen (moerhazen). Ik tuur door de verrekijker en het startsein volgt. De hazen rennen idioot hard achter elkaar aan, bochten hard en springen hoog. De mannen staan met hun lijven omhoog en boksen met hun voorpoten naar de andere haas. De bokswedstrijd duurt niet lang maar oogt fel. Het meest stoere en sterkste mannetje pakt de vrouw en paart enkele seconden met haar.
Het schouwspel gaat uren door en pas halverwege de ochtend gaat de hazen storm liggen. Vier hazen blijven midden op het veld heel relaxed liggen. Misschien de verliezers die wachten op de volgende ronde? Misschien zijn het familieleden en kletsen ze nog wat na.
Er duiken plots twee kramsvogels in het land neer. Mooie vogels maar ook vogels die meer geassocieerd worden met de winter, aangezien het trekvogels zijn die hier met name in de winter zijn. Of ze verlaten ons en laten de vertrekende winter aan me zien. Wie weet. Wat zou dat fijn zijn. Ik dank ze voor het gebaar.

De moerhaas zal in ieder geval bevrucht zijn en de gedachten aan haar aankomende jongen brengt ook de gedachte aan de lente met zich mee. Haar jongen zullen dan het eerste licht zien, een fijne lente zon voelen. En het is juist ook die fijne warme lente zon waar we allemaal naar verlangen. Nog even volhouden, nog even wachten, net als deze aankomende moeder haas: wachten we op het arriveren van de lente. De fijne lente zon.

Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s