Vlinders Viroinval

Hieronder een kleine selectie foto’s geschoten tijdens week in de streek Viroinval. Dit gebied staat bekend om zijn kalkgronden en diversiteit in flora en fauna. Ook om zijn wilde orchideeën. Daardoor is het automatisch een hotspot voor vlinders (en libellen). Totaal zagen we 10 nieuwe vlindersoorten (groot geaderd witje, dambordje, tweekleurig hooibeestje, koevinkje, pruimenpage, braamparelmoervlinder, woudparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, boswitje en dwergblauwtje). Daarnaast nog zo’n 10 andere soorten vlinders die ook in NL vliegen (o.a icarusblauwtje, groentje, kleine vos, atalanta, bruin zandoogje, argusvlinder, citroenvlinder, hooibeestje, distelvlinder en groot dikkopje). Ook de bosbeekjuffer (zeldzaam in NL) en de weidebeekjuffer laten zich hier zien.

Ruim 20 soorten vlinders in één gebied!

De groot geaderde witjes (sinds 1975 verdwenen uit NL) zoeken in de avond een schuilplaats en komen het liefste samen in clubjes rondom Margrieten om te gaan slapen. Bijna iedere avond gingen we ze fotograferen. Op de eerste avond vonden we 12 slapende geaderde witjes op 1 plant. Heel bijzonder. Het was een overbezet vlinderhotel waarbij ze elkaar wegduwden om plek te maken voor zichzelf. Er zaten zelfs nog twee parende vlinders tussen. Viroinval is een schitterend gebied waar iedere natuurliefhebber of wandelaar zijn hart op kan halen maar…hou je van vlinders dan moet je zeker naar Viroinval waar je dus echt nog velden vol met wilde bloemen kan vinden waar het wemelt van de vlinders. Een walhalla. Ook zagen we reeën in overvloed, twee jonge oehoe kuikens (bijzondere waarneming) en langs de snelstromende beken: IJsvogels.

Voor de liefhebbers in Nederland: Landleven heeft in samenwerking met de Vlinderstichting een vlinder special uitgebracht. Een schitterend bewaarexemplaar. De Vlinderstichting heeft ook een foto van mij laten plaatsen. Met je aankoop steun je de Vlinderstichting. Het blad is ook te vinden in de winkels:

https://www.vlinderstichting.nl/service-en-vragen/vlinderwinkel/producten/product/?prod=150

Bij Vivara kun je wenskaarten kopen om zo ook de Vlinderstichting te steunen. Zij hebben een foto van mij gebruikt die nu als wenskaart verkocht word:

https://www.vivara.nl/wenskaart-dagpauwoog-donker.html

 

Nicole

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s